smak zupy

Dominik Tomaszczuk

"Bo zupa była prawdziwa". Reklama firmy Profi oburzyła internautów

"Bo zupa była prawdziwa". Reklama firmy Profi oburzyła internautów

Na wielkich reklamach promujących jeden z produktów firmy Profi czytamy zdanie: "Bo zupa była prawdziwa". Podobieństwo do głośnego hasła "Bo zupa była za słona", nieodmiennie kojarzącego się z problemem przemocy domowej, jest wyraźne. Zdaniem wielu internautów reklama wykracza poza granice dobrego smaku. - To zdecydowane nadużycie - mówi kierowniczka Niebieskiej Linii, instytucji od lat walczącej z przemocą domową

W dodatku cała w kapuście

- Najważniejszy jest dobrej jakości surowiec - mówi Monika Wlizło, szefowa kuchni świeckiej restauracji Stylowa. Lokal po raz drugi został zwycięzcą konkursu "Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw" (jurorzy docenili gęsinę) i znajduje się w europejskiej i regionalnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza

Jurorzy smakowali

Tradycyjnie na kilka dni przed Festiwalem Smaku jury zebrało się w Grucznie, by wybrać tegoroczne Smaki Roku. Nowością były kategorie, w których wybierano najlepszą herbatę, kawę i potrawę z dziczyzny

Kuchnia historyczna

Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marek Szczygielski, Gieno Mientkiewicz i Maciej Nowicki, zdecydowało przyznać za tę potrawę drugie miejsce. Najbardziej zachwyciła zupa piwna z kluseczkami z gęsich wątróbek przygotowana przez browar staromiejski Jan Olbracht z Torunia. Jednym z ostatnich elementów Festiwalu Smaku

Kucharze z Niemiec gotują na olsztyńskim uniwersytecie

Kucharze z Niemiec gotują na olsztyńskim uniwersytecie

. Pierwszego dnia przyrządzili zupę cebulową oraz dorsza z masłem ziołowym, ziemniakami i surówką. - To tradycyjne danie w naszej kuchni. W Halle bardzo często serwujemy ryby - mówi Kai Markgraf, jeden z kucharzy. Dodaje, że praca w "Kuźni smaków" jest dla niego ciekawym doświadczeniem. Ale jak

Siła tradycji, czyli makiełki, brzad i wolne miejsce przy stole

Siła tradycji, czyli makiełki, brzad i wolne miejsce przy stole

. Zwykle zupa nie wyglądała specjalnie apetycznie, smak też miała dość specyficzny, mimo to stanowiła jedno z głównych dań - opowiadała pani Aleksandra.  Połączeniami, które nie co dzień stosowano w potrawach, było łączenie smaków słodkich z kwaśnymi, przykładem czego był na przykład karp w sosie

VII Festiwal Smaku już za nami

VII Festiwal Smaku już za nami

zupy brukwiowej. A ci, którzy stawiali na wypróbowane smaki zajadali się grochową serwowaną z wojskowej garkuchni oraz czerwonym barszczem i pierogami. Osobną ekspozycję stanowiły nalewki i miody. Festiwal w Grucznie to nie tylko przepyszne dania. Organizatorzy zadbali też o oprawę muzyczną. Tegoroczną

Szkoły nowych smaków

Szkoły nowych smaków

. Pomysłodawca projektu, wraz z osobami współtworzącymi go, rozmawiał z dziećmi i młodzieżą, odwiedzając stołówki szkolne i przedszkolne. Na pytanie, co jadły na obiad, często padała odpowiedź, że nie wiedzą, co to było. Coś pływało w zupie, były ziemniaki z sosem albo obiad nie wyglądał ładnie i nie został

Najedzeni? W polskich szpitalach nie ma co liczyć na ucztę, nawet na Wielkanoc. A jak jest na świecie?

Najedzeni? W polskich szpitalach nie ma co liczyć na ucztę, nawet na Wielkanoc. A jak jest na świecie?

zdjęcia zdecydował się na zupę minestrone i wołowinę w cieście; na deser miał ochotę na banana, którego smak określił jako "wspaniały". Nie wszystkie posiłki z brytyjskich szpitali są jednak tak dobrze oceniane. "Jamie Olivier powinien tu przeprowadzić swoją następną rewolucję"

Smaki dzieciństwa: wspominamy je z nostalgią i rozrzewnieniem

Katarzyna Dowbor, prezenterka TVP W naszym domu w kuchni królował tata. Po mistrzowsku gotował zupę pomidorową. Po latach zrobił ją dla mnie jeszcze raz, ale z rozczarowaniem stwierdziłam, że to już nie ta sama zupa. Kiedy zdążyło się poznać wiele nowych smaków, skosztować nieznanych potraw, te z

Opolskie specjały: "stały i miękki w dotyku" oraz "zwarta i wilgotna"

Opolskie specjały: "stały i miękki w dotyku" oraz "zwarta i wilgotna"

Śląsku, nazywana też szałotem. A to? "Smak aksamitny słodko-słony, o lekkim mlecznym posmaku"? To akurat zupa zwana siemieniotką "w kolorze szarym z widocznymi punktami w kolorze ciemnym". Zupę tę gotuje się na Śląsku w wigilię z nasion. Kolejny przykład: "dość gęsta, zawiesista

Okrasa inspirował karpiem

Okrasa inspirował karpiem

tatara, czy też łączyłem go z zupą grzybową. Żaden szanujący się kucharz nie może nie znać kanonu naszej polskiej jakże prostej, a jednocześnie pysznej kuchni, a porywać się na zagraniczne smaki. Moim zdaniem dobrze jest mieć takiego mistrza czy mentora i słuchać go, jego uwag i cennych rad, podpatrywać

Placki, kopytka i kluski z bałabuna

Placki, kopytka i kluski z bałabuna

  Na stoiskach można było spróbować placków, klusek i kopytek podawanych pod różną postacią, zupy kartoflanki lanej z wielkiego kotła, klopsów ziemniaczanych z dodatkami, a nawet chipsów domowej roboty. Jednak najważniejszą rolę grały zwykłe placki ziemniaczane, na Kociewiu po prostu zwane

Dieta to styl życia, a nie chwilowe upodobania

prawdziwym jedzeniu, czyli takim samodzielnie przyrządzanym z poszczególnych składników, np. prawdziwa zupa to nie zupa z proszku, tylko warzywa ugotowane z dodatkiem mięsa, dobrego tłuszczu i kaszy. Pożywienie powinno dostarczać organizmowi jak najwięcej witamin. Najnowsze trendy w dietetyce odchodzą od

Obamie smakowało? Wiemy, co podano na stół podczas uroczystej kolacji

Obamie smakowało? Wiemy, co podano na stół podczas uroczystej kolacji

ryba, tłusta, ale przez to smaczna, z chrupiącymi wiosennymi warzywami i kwaśnym sosem, bo rokitnik to bardzo kwaśny owoc - komentuje Kręglicka. Deser z musem chałwowym Następnie podano zupę krem z białych szparagów z pokruszonym serem korycińskim i olejem rzepakowym z Góry św. Wawrzyńca i płatkami

Design międzypokoleniowy

Design międzypokoleniowy

? Mały, niewidoczny ale zawsze gdzieś´ pod ręką. Idealny gdy babcia obiera warzywa na zupę lub gdy wnuczek z dziadkiem naprawiają coś w kuchni. Podręczny i wygodny PUF dzięki swej lekkości jest łatwy do przeniesienia zarówno dla osoby starszej jak i najmłodszych członków rodziny. PUF! to projekt

Poznali kulturę Borowiaków

Poznali kulturę Borowiaków

Mieczysława Brzezińska pochodząca z Pruszcza Bagienicy. Na kilku stoiskach królowały smaki kuchni borowiackiej rodem z Klonowa, Lubiewa, Krupocina, Tucholi i oczywiście Zalesia Królewskiego. Kto miał ochotę, mógł pojechać bryczką do pięknej borowiackiej Chaty pod Strzechą. Zorganizowano też konkurs na potrawy

Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

przygotowywanych w moim rodzinnym domu było dość nietypowych, choćby zupa rybna (zainspirowana węgierską zupą rybną halaszle) czy pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego, za którymi notabene przepadał mój dziadek Jacek. Te odmienności były podawane wraz z daniami tradycyjnymi, których także nie mogło u nas

Dieta na kryzys. Co jeść, by było i zdrowo, i tanio?

Dieta na kryzys. Co jeść, by było i zdrowo, i tanio?

smaki, bo cena jest niska. 450 g mrożonych jarzyn kosztuje ok. 4,5 zł . Często słyszymy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niestety nierzadko nie mamy na niego czasu, albo zadowalamy się skleconą na szybko kanapką. Dobrym rozwiązaniem jest zupa mleczna, którą można ekspresowo przyrządzić

Lubię jeść i rozmawiać o jedzeniu

Lubię jeść i rozmawiać o jedzeniu

. Czekają na Niemców, którym chcą podawać zupę peruwiańską i sałatkę grecką, chcą zwozić do siebie Norwegów autokarem z lotniska i podawać im flaki ze słoika albo robią żonie prezent za milion, który już po roku kosztuje ich dwa miliony. Jeśli w restauracyjnych szafach nie ma trupów, to można pomagać i

Opole po studencku. Jak wygląda studenckie życie w tym mieście?

Opole po studencku. Jak wygląda studenckie życie w tym mieście?

. Tańszą opcją są krokiety, za które trzeba zapłacić około 5 zł. W poniedziałki studenci dostają 20 procent rabatu. W restauracji Starówka, mieszczącej się przy Rynku, za 5 zł można zjeść zupę. Fani orientalnych smaków zaglądają do chińskiej restauracji Shang-Hai, która w swojej ofercie ma zestawy obiadowe

Na gościnnych występach w APK

Na gościnnych występach w APK

twierdziła też, że nie ma czasu na przygotowanie pracochłonnych potraw. Osoby starsze mówiły, że im po prostu nie chce się spędzać czasu na gotowaniu, wolą gotowe dania kupić i delektować się smakiem. Odwiedzający mieli niepowtarzalną okazję, by skosztować tradycyjnej zupy z suszonych grzybów, do

Od podróży do browaru

Od podróży do browaru

zapomnieć o podróżach. Trzy do czterech razy w roku wyjeżdżają na wyprawy, jednak teraz w roli przewodników. Zdecydowali się na swój browar Poza tym Anna realizuje się, prowadząc restaurację, wykorzystuje przy tym swoje doświadczenie z marketingu, które zdobyła w korporacji. Wymyśla też unikalne smaki

Kraków - miasto studentów. Będziesz studiować w Krakowie? Te miejsca musisz znać!

Akademickiego "Bratniak" Uniwersytetu Rolniczego) lub Piast. Wśród stałych bywalców spotkać można nie tylko słuchaczy wykładów, ale też samych prowadzących. Przyciągają ich domowe menu i solidne porcje - zupa, drugie danie i kompot dostaniemy tu za 11 zł. Miłośnicy włoskich smaków z pewnością będą

Kucharze to artyści

u nas. Oni tam spędzają czas, spotykają się z rodziną i znajomymi, aby mogli skosztować wieku potraw, np. zupy, drugiego dania z dodatkami i deseru, to te porcje muszą być niewielkie. Jednocześnie mają dostarczać doznać zaskakiwać swoim smakiem i konsystencją, coś jest chrupkie, co innego lepkie, a

Smacznie i z humorem

na podstawie literatury historycznej oraz pamiętników mieszkańców doliny Wisły. Potrawy te mogły być odzwierciedleniem podanego przepisu bądź nim inspirowane - wyjaśniła koordynator konkursu Aleksandra Kleśta-Nawrocka. - Podczas oceny braliśmy pod uwagę przede wszystkim smak potrawy, estetykę podania

Zbieraj grzyby z głową, za to bez blaszek

otruły się zupą z muchomorów sromotnikowych zbieranych przez znakomitych grzybiarzy. Jeden z nich był gajowym. W rodzinach tych mało kto przeżył, przede wszystkim jednak gospodynie domu, ponieważ z dobrego serca pożałowały dla siebie smacznej zupy. Drodzy czytelnicy! Cieszcie się grzybami, zbierajcie je

Zbieraj grzyby z głową, za to bez białych blaszek

otruły się zupą z muchomorów sromotnikowych zbieranych przez znakomitych grzybiarzy. Jeden z nich był gajowym. W rodzinach tych mało kto przeżył, przede wszystkim jednak gospodynie domu, ponieważ z dobrego serca pożałowały dla siebie smacznej zupy. Drodzy czytelnicy! Cieszcie się grzybami, zbierajcie je

Przeszliśmy z kobyłą przez 20 lat wolności

siedmiometrowej wysokości garze przyrządzali zupę a la polonaise - jedyną w swoim rodzaju, bo złożoną z 12 potraw - utworów literackich. To pomysł reżysera widowiska, Piotra Cieplaka, który o Polsce postanowił opowiedzieć, koncentrując się na jedzeniu. Pytany wcześniej o smak zupy, odpowiedział: "Słodko

Te polskie marki znamy wszyscy. Będziecie zaskoczeni, że są już w zagranicznych rękach [ZDJĘCIA]

Wódka Wyborowa jest bezsprzecznie najbardziej znaną marką czystej, polskiej wódki na świecie. Jest obecna w ponad 80 krajach, od Azji po obie Ameryki. Produkowana od 1927 r. jest gwarancją wysokiej jakości oraz posiada zawsze ten sam, niepowtarzalny, charakterystyczny smak, niezależnie od kraju

Jak nie przytyć w święta?

smakołyków, ponieważ szybciej poczujemy się syci. Rób przerwy między posiłkami Często dochodzi do takiej sytuacji, że nie wstajemy od stołu nawet na chwilę. Zaczynamy od przystawek i zupy, zaraz potem przychodzi czas na ciepłe dania, a potem pojawiają się tace z ciastami. Nasza rada: nie jedzmy wszystkiego

W leśnym wystroju zdobyli podium

- zauważyła pani Elwira, jedna z członkiń komisji oceniającej. W tym roku nasi twórcy wystrojem, ale i smakiem potraw, nawiązali do otaczających teren LGD. Na bazie namiotu wystawienniczego stworzona została imitacja zagrody wiejskiej. Po jednej jej stronie, na brzozowej ambonie, zwierzynę wypatrywał słomiany

Okrasa kręcił u nas nad Wisłą

- Reżyser programu Tomasz Rostworowski odwiedził Gruczno podczas Festiwalu Smaku - opowiada Justyna Ziemniewska, opiekunka starego młyna w Grucznie. - Już wówczas bardzo mu się spodobał ten teren, okolica oraz bogactwo kulinarnych tradycji naszego regionu. Po wakacjach zadzwonił do mnie i

Mateusz Gessler: Pan Adam? Nie pytajcie mnie o ojca. Znacie go lepiej niż ja

wyspy (śmiech). Smaki zależą od pory dnia, nastroju. Ja od pół roku nie jem mięsa. Choć - generalnie - bardzo lubię mięso. Wołowinę, baraninę, bo fanem wieprzowiny nie jestem. Kocham też ryby. Halibuta, sandacza. Lubię dobrze zrobione ośmiornice. Albo zupę z jeżowców. To jest bajka. Ja miałam opory

Jak szpitale karmią pacjentów? Jak chcą, nie ma żadnych norm [ZDJĘCIA I WIDEO]

bywa paskudne w smaku (a w zasadzie bez smaku), brzydkie i nieprzystosowane do choroby "żywionego" pacjenta. Wczoraj jednak jeden z pacjentów opublikował na serwisie Wykop.pl wideo, na którym widać jego obiad. Trudno się domyślić, co właściwie dostał do jedzenia pacjent, który - jak się

Polacy, po co Wam tyle cukru? "Panika", "atawizm", "artykuł pierwszej potrzeby"

, w sensie nie w rybie, tylko w dodatkach". Kochanic.a.francuza dodaje: "Jeśli chodzi o dania, to cukier wzbogaca smak, nawet jeśli danie nie jest słodkie: marchewka z groszkiem, zupy kremowe, sushi.". Wtóruje jej salma75: "Ja dla zrównoważenia smaku dodaję szczyptę cukru do

Cztery kolejne produkty tradycyjne

i rzeki Szreniawy sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. - Żurek po krakowsku. Tradycja kiszenia

Kasia Klich: Nie jestem niewolnikiem mody

Nie, Kasia Klich nie jest radykałem odrzucającym nowoczesny świat. Kiedy ją spotykam, tak jak inne przestrzegające diety gwiazdy Klich ma akurat "dzień płynny", czyli żadnego jedzenia, tylko zupa i soki. - To dobre dla jelit - tłumaczy. Poza tym denerwuje ją, co piszą o niej gazety, a

Szeptuchy, znachorki i anarchiści będą promować Podlasie w filmie fabularnym wydanym na DVD

alkoholizm Do "smaków" Podlasia należą m.in. szeptuchy, wiejskie znachorki charakterystyczne dla pogranicza polsko-białoruskiego, które chcą odczyniać uroki na bohaterze, czy przygotowania do wesela pod białoruską granicą. To także spotkanie z Baćmanem - podlaską wersją Batmana, który w jednej ze

Dolnoślązacy tworzą swoją książkę kucharską

wojnie przez nowych mieszkańców tych ziem nie tylko z różnych stron Polski, ale także z Bałkan czy Bukowiny Rumuńskiej. Sam jestem przykładem takiej kulinarnej mieszanki: tato jest z Wileńszczyzny, stąd na wigilijnym stole rybne zupy i galarety, a mama spod Lwowa gotuje barszcz i pierogi. - U nas na

W prywatnej szkole "kuchnia wyznaniowa" i pakiety VIP

przedszkolne talerze. Zdaniem dyrektorki firma gotuje dosyć smacznie, a dzieci zjadają prawie wszystko. - Proszę firmę cateringową, żeby nie dodawali niczego dla poprawienia smaku, żadnych kostek rosołowych itd., ale tak naprawdę nie mam pewności, czy tego nie robią. Dania wyglądają ładnie, widać warzywa, ale

Łosoś i deska z pieczystym

;Róża Wiatrów" przy Wale Miedzeszyńskim zapewnia, że okolicznościowe dania można tam zamówić od piątku do niedzieli. Tyle tylko, że trzeba je będzie samemu odebrać. Tawerna proponuje m.in. zupę z suszonych grzybów z łazankami - 9 zł, pierogi z kapustą i grzybami - 19 zł (7 szt.), bigos z suszonymi

Z miasta na wieś, z bankowości do agroturystyki

uczestniczki spotkają się z kobietami odnoszącymi sukcesy zawodowe, na szczerej rozmowie o smaku sukcesu, drodze do niego i cenie. Pewnego razu zostałam zaproszona jako gość tego programu. Tam też zapytano mnie o to, czy nie żałowałam, że nie zdecydowałam się na potomstwo. Na pewno nie poświęciłam dziecka dla

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

wędzarnicze, odwiedzam festiwale smaku - kocham wszystko, co związane z żywnością i kulturą jedzenia. Brud w gastronomii to nie problem. Wystarczą wysokie kary Pod marką kamilgotuje.pl bardziej dla przyjaciół, hobbistycznie niż zawodowo robię małe cateringi, uczę ludzi gotować, organizuję pokazy gotowania

Pod kuchnią historii

składniki zachowują swój smak i marchew w zupie smakuje jak marchew. Szukałem historii, w których ludzie "zachowywaliby swój smak" w sytuacjach wojennych. O ile pozostawali jeszcze ludźmi... Nie ma pan wrażenia, że dokument staje się dziś wiodącym gatunkiem kina i daje artyście więcej pola do

Powolne smakowanie i poznawanie Wenecji

najprostszym językiem opowieści o emocjach i uczuciach, starannie przyprawione dużą ilością smaków i zapachów (ot, choćby "Przepiórki w płatkach róż", "Smażone zielone pomidory" czy "Zupę z granatów"), więc od razu sięgnąłem po "beletryzowaną książką wspomnieniową" (jak

Specjalnie dla Nowego Dnia! Wigilia w rodzinie Mostowiaków

indyczką faszerowaną rodzynkami, na kuchence - gar wypełniony gęstą od prawdziwków zupą grzybową. W kuchennej szufladzie - przepis od zaprzyjaźnionego kucharza z planu serialu "M jak miłość" - śledzie w sosie śliwkowym. Tradycyjny wigilijny obrus już wyprasowany. Olśniewająca biel, jak opłatek

Pasztety idą na parkiet

pozyska ok. 50 mln zł. Pomoże jej w tym Dom Maklerski BZ WBK. - W zeszłym roku wprowadziliśmy do sprzedaży tzw. zupy mokre. Są to gotowe dania o domowym smaku pakowane w nowatorskie opakowania z kilkuwarstwowej folii, które pozwalają na podgrzanie potrawy w kuchence mikrofalowej lub ciepłej wodzie. Ten

Fantazja w Centrum Onkologii. Szwedzki stół i trzy zupy do wyboru zamiast zimnych parówek [WYWIAD]

mogą się spotkać trzy razy dziennie w restauracji. To dobrze na nich wpływa. I - jak mówi nasz dyrektor Zbigniew Pawłowicz - jakość jedzenia bardzo wpływa na skuteczność leczenia. Chodzi o to, by pacjenci mieli wybór, bo choroba zmienia ich smak i potrzeby. U nas sami decydują, czy na śniadanie wolą

Momofuku Ando, wynalazca "zupek chińskich", nie żyje

Food Products. Po II wojnie światowej, w pogrążonej w kryzysie Japonii kwitł czarny rynek. Momofuku Ando wspominał, jak pewnego dnia przechodził koło długiej kolejki ludzi przed budką z zupą sojową z japońskim makaronem ramen. Wtedy wpadł na pomysł, by sprzedawać ten sam makaron w sprasowanej postaci

"Nie chodzę na plażę, nie uprawiam seksu". Kompulsywne jedzenie to problem, a nie brak silnej woli [ROZMOWA]

nad talerzem i z płaczem wmuszać w siebie zimną zupę czy paskudny twardy kotlet z zastygłym tłuszczem. Krzyki rodziców tylko potęgowały moją histerię; na samą myśl o kolejnym posiłku bolał mnie brzuch - wspomina. Nie chce mówić dalej. Zupełnie inaczej było w przypadku Magdy, która od przedszkola

Prezydent o świecie

potrzebna do prawie każdej zupy, ale zupa przesolona ma fatalny smak. Dotychczasowy projekt był bardzo silnym przesoleniem unijnej zupy. Tworzył pewną hybrydę, która wprawdzie nie była jeszcze europejskim superpaństwem, ale była od tego niedaleka. Być może kiedyś przyjdzie na to czas. Być może będziemy

W 1989 r. mówilibyśmy: "Niemożliwe"! A jednak. Przedstawiamy 25 rzeczy, o których nawet nam się wtedy nie śniło [PRZEGLĄD]

wielkomiejskich sypialni, zaczyna się prawdziwy boom. Eko-targi z eko-żywnością dla eko-świadomych. Niewielu z nas pamięta, że smakiem mleka UHT prosto z kartonu możemy cieszyć się na dobrą sprawę dopiero po 1989 r. To dla polskiego mleczarstwa przełom. W mleczarniach zaczęto stosować nowsze technologie obróbki

Aaaaby książkę niedrogo sprzedam

dekoracja na walentynki czy "retrowitryna" w Krakowie. Są też plakaty na ulicach i w autobusach, sieciowe konkursy i oczywiście tournée autorów. Zupa w księgarni Edyta Woźnica z W.A.B.: - Część kwoty ze sprzedaży kryminałów dla dzieci (seria z kotem) przekazujemy na schronisko dla kotów

Asan, Makanin, Władymir

tam, gdzie walutą oficjalną jest rubel. Rosjanie, Czeczeni, kolaboranci, dekownicy, partyzanci, wojacy z poboru. Wszystko w tyglu, wymieszane jak zupa z resztek mięsa i warzyw. Bez smaku, a może wręcz przeciwnie. Bo człowiek (żołnierz) głodny. Są też w tej książce cudne boczne wątki. Choćby ojciec

Polski triumf na WFF. "Róża" wreszcie zakwitła!

historię 33-letniego emigranta z Rumunii, który zagłodził się w polskim areszcie. W konkursie 1-2 zwyciężył "Portret o zmierzchu" Angeliny Nikonovej, a nagrodę Wolny Duch otrzymała "Pompeja" z Argentyny. Za najlepszy dokument uznano "Gorzki smak wolności", w którym Marina

Mięso zalatuje? Trochę więcej przypraw i... do klienta. W gastronomii nic nie może się zmarnować [POLSKA OD KUCHNI]

kontrola wpada niezapowiedziana, do czego się przyczepi? - Zanim wejdą do kuchni, to i tak miną ze 3 minuty. Zdążymy pozmywać podłogę, blaty. No, ale z datowaniem produktów to sądzę, że się nikt nie wyrobi. Bo półprodukty, typu otwarta śmietana, sos, zupa - to wszystko musi być odatowane i opisane. Np

Greepeace apeluje do Ministerstwa Zdrowia: zakazać mutantów

zmodyfikowane rośliny sprowadzane z zagranicy - głównie soja i kukurydza. Według prawa konsument powinien być o dodatkach informowany, ale nie zawsze jest. - Jako polepszacz smaku ekstrakt z roślin zmodyfikowanych dodaje się do wszystkiego: ciast, pieczywa, puszek, mrożonek, wędlin, zup w proszku itp. A czy

Makłowicz: programy kulinarne często z kuchnią niewiele mają wspólnego. Ale za to z psychodramą...

sporo imprez organizowanych przez pasjonatów jedzenia i powrót do koncepcji małych ojczyzn. A to odbija się również w kuchni. Promuje się produkty regionalne, jak choćby pirogi biłgorajskie czy zupę kaszubską na gęsinie z brukwią. Mamy pasjonatów, którzy rekultywują stare odmiany jabłoni. Coraz więcej

Zwyciężczyni "MasterChefa": Polak za granicą je tylko w hotelu [POLSKA OD KUCHNI]

mamy, żeby zrobić zupę, drugie i budyń. Gotowanie ze znajomymi jest postrzegane jako coś fajnego, coś, czym można się wymieniać. Powstaje masa świetnych blogów kulinarnych. Coś się zmienia. Pani od lat mieszka w Niemczech, ma pani porównanie... - Faktycznie, mieszkam w Niemczech od 25 lat i muszę

Dolny Śląsk ze smakiem

dotarł z 2. Armią aż tutaj. Małego Edwarda Zająca ojciec otulił pierzyną i tak przyszły sołtys dojechał do nowego domu w Żarkach. Do dziś pamięta smaki i zapachy: skrzynię ze słoniną przesypaną solą, szafę na strychu, w której schły wędliny, i kamienny gar z ukiszonym serem. Twaróg ubity z surowym

Barack Obama a sprawa polska

ingrediencje. Smak zupy poznamy za parę miesięcy. Nie do przecenienia jest, że swą szczyptę próbował tu dodać szef polskiej dyplomacji Radek Sikorski, spotykając się z kilkoma tuzami Demokratów. W Waszyngtonie pojawiły się głosy, że "Polacy jak zwykle boksują powyżej swej kategorii", ale tym się nie

Swojska gala prezydencka: wierzba, ułani, Zakopower i kozi ser

restauracja La Boheme. W menu wykwintne przystawki zimne i ciepłe, zupa, sorbet, danie główne oraz deser. Biuro Ochrony Rządu nie potwierdza prasowych rewelacji o tym, że na zagranicznych gości będą czekać czarne, luksusowe limuzyny. Nie chce też powiedzieć jakimi autami będą podróżować balowicze. To

Chleb przyciąga

" dla Doroty Rydzkowskiej. W Janiej Górze wielu kierowało swoje kroki do stoiska z miodami z pasieki Sławomira Wnuka, jak również do Genowefy Drews, która posiada w swojej kolekcji bardzo wiele syropów z różnych roślin i ziół. Na kolejnych stoiskach czekały podpłomyki, zupy babuni, pieczone

Pizzeria Da Grasso

zgroza, gdy przy okazji ugniatania banalnego placka z mąki ginie w niepamięci bukiet smaków, swoboda przyprawiania, sens poszukiwania, w czym gustuje choćby autor wspomnianego, niezwykłego kremu z Aquarelle przy Purkyniego. Tymczasem Da Grasso obcesowo zazieleniło mury przy Wyszyńskiego. O to mniejsza

Guma z żywicy. Czy tego chcą klienci?

Para nastolatków w sobotnie popołudnie zatrzymała się w hipermarkecie obok regału z zupami w proszku i kostkami rosołowymi. Ich rodzice wyjechali gdzieś na weekend, a oni postanowili coś sobie ugotować. - Fattoria Italia, Kubek Kaczka, Rosół z dzika... - czytała dziewczyna z opakowań. Chłopak

Właścicielka restauracji: Stałam się niewolnikiem tego miejsca [POLSKA OD KUCHNI]

smaczne i dobrej jakości. Udawało się? To wcale nie było proste. Zdarzało się niestety, że kucharz do sprawdzonych hiszpańskich receptur dosypywał różnych przypraw bo "coś mu nie smakowało". Mówiłam mu: "ma mieć hiszpański smak, nie Tobie ma smakować ". Zdarzało się, że stały klient

Jabłczonka, śliwczonka

jaglaną. Koniecznie owocowe zupy na ciepło: jabłczonka, śliwczonka i gruszczonka, zabielone śmietaną, z podanymi osobno na talerzyku ziemniakami z duszoną cebulą. Kulasza to ugotowane ziemniaki, do których jeszcze w gorącej wodzie dosypuje się mąkę i miesza, trzymając na ogniu, a na koniec dodaje skwarki

Kobieta obecna nieobecna

śniadaniu "Herald Tribune" i "Financial Times", nalewają zupę ze srebrnych waz i usadzają gości na rodzinną kolację jak na wesele, nic nie może być przypadkowe, spontaniczne, odlepione od rytuału. W takim domu żyje Emma (Tilda Swinton) - Rosjanka, którą wiele lat wcześniej wypatrzył za

Węgierski bigos z orła

Kossutha", "zupa z Rakosiego") - szwendamy się po zaułkach Budapesztu albo wędrujemy po prowincji węgierskiej i przy okazji smakowania rozmaitych potraw poznajemy smutne dzieje Węgier. Wojna od kuchni Od kilkunastu lat literatura polska usiłuje przedstawić bezkrwawą, lecz okrutną wojnę

Najsmaczniejszy lek

- wraz z wiekiem smak respondentów się sublimuje i oceniają oni walory zdrowej żywności znacznie wyżej. Znaczny odsetek panów z rozbrajająca szczerością deklaruje, że nie dbają o poprawny skład posiłków bo nie czują takiej potrzeby. Czy można się dziwić, że miażdżyca i choroby układu krwionośnego

Rozwód z zasmażką

serwatkę i maślankę. Jak wygląda obiad? Jeśli zupa, to zazwyczaj esencjonalna - na kościach, z masłem i obowiązkową zasmażką. To dodaje jej drugie tyle kalorii i odejmuje połowę wartości. Wywar z kości zawiera przecież szkodliwe puryny, które sprzyjają rozwojowi chorób reumatycznych. Biała mąka i śmietana

Podróże po Włoszech - Wenecja Euganejska. Arqua Petrarca

poznaję smak macchiatone - lokalnej odmiany cappuccino, z baaardzo dużą pianą. *** Brukowane kręte uliczki pną się stromo w górę. Często przystajemy, ciesząc oczy cudowną panoramą Wzgórz Euganejskich. I oto po prawej stronie przy via Valleselle 4 wyrasta casa Petrarca - piękna ceglana budowla otoczona

Wielkie sieci handlowe kontra tradycyjne marki

trzeci miał wady - oraz mięsne - tu problemy z jakością miało grubo ponad 20 proc. wyrobów. Np. w wędzonkach stwierdzono "smak kwaskowy, występowanie skupisk galarety, gumowatą konsystencję, wyciek soku". Z kolei w serach: "miąższ kruchy, mazisty, smak i zapach lekko gorzki, jałowy

Noc , Wiesel, Elie

? Tu wisi na szubienicy. Tego dnia zupa miała trupi smak". Ale są również zdania o Julku, chłopcu z Polski, muzyku obozowej orkiestry. W obozie grał to, co kazali mu Niemcy. Podczas marszu śmierci muzykował z serca. "Nigdy o tym chłopaku nie zapomnę. Jak mógłbym zapomnieć o kimś, kto

Z punktu widzenia kasjera

. Widać, że rzeźnik się nie przyłożył i na takiej kości zrobi się nie tylko pyszną zupę, ale i na drugie danie się ją obgryzie. Nie minęło nawet dziesięć lat i ta sama sieć kusi klienta - jak to się określa - promocją na krewetki. A klient już wyrobiony, więc wie, że taka krewetka to zwierz czysty i

Samiec poluje, samica karmi, reklama sprzedaje

drzewa lub naprawianie przez kobietę z owłosionymi nogami i wąsem rury pod zlewem - ironizuje Anna Król. Matriks politycznej poprawności Archetyp - samiec poluje, samica w jaskini dba o potomstwo - to bardzo prosty schemat. Ale choć nie jest on w smak wysublimowanym feministycznym ideom, niezależnie od

Święta z niespodzianką

Milówki. Było tak przyjemnie, że gospodarz zapomniał o pieczonym na święta zającu i po mieszkaniu zaczął się w pewnym momencie roznosić swąd spalenizny... Na szczęście spalił się tylko zając. Wspomnienia kosmonauty Mirosława Hermaszewskiego mają smak mieszany. Gdy miał sześć czy siedem lat dostał na

Marcinkiewicz o budżecie UE: yes, yes, yes!

ludzie wygrywają, to robią tak: yes, yes, yes - krzyczał. - Smak zwycięstwa jest tak dobry jak francuski szampan - mówił. Zdaniem premiera Polska uparcie broniła zasady solidarności, pilnowała, by budżet był skonstruowny tak, aby wspierać rozwój we wszystkich nowych krajach Unii. Marcinkiewicz

Mam grać?

lata nie udzieliłam tylu wywiadów co teraz" - zwierzała się z okazji 70 urodzin Teresa Lipowska, powszechnie znana jako Barbara Mostowiakowa z "M jak miłość", gdzie jej główne zadanie aktorskie polega na gotowaniu zupy i robieniu zatroskanej miny. Gdy kilka lat temu Piotr Adamczyk

Słodko-gorzki smak wolności

przyglądało mi się bez nienawiści, raczej ze zdumieniem, że wyjeżdżam. W tym samym czasie na Kubie Guillermo Farinas odzyskuje siły po 135-dniowej głodówce. Pije soki, cukier, pierwsze zupy. - To wspólne zwycięstwo. Ale nie możemy na tym poprzestać. Ani rząd, ani opozycja, ani zagranica. To są uchylone drzwi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Najważniejsze informacje