produkcji oscypka

łup, IAR

Bruksela wraca do sprawy oscypka

Bruksela wraca do sprawy oscypka

Oscypek znowu ustawił się w kolejce po unijny certyfikat. Polskie Radio dowiedziało się, że Bruksela została oficjalnie poinformowana o porozumieniu Polski ze Słowacją i ponownie zajęła się sprawą. Procedurę rejestracji oscypka wstrzymano na początku lutego, gdy słowacki rząd zgłosił zastrzeżenia, roszcząc sobie prawo do produkcji sera o tej nazwie.

Oscypek bez ochrony w Unii Europejskiej

Wyścig o prawo do produkcji oscypka rusza na nowo. Z chwilą wstąpienia Polski do Unii Europejskiej powiaty nowotarski, tatrzański i żywiecki utraciły bowiem - uzyskane ledwo rok temu - prawo patentowe na ten owczy ser. Górale uważają, że zawiniło Ministerstwo Rolnictwa, które wprowadziło ich w błąd

Tylko 23 baców z unijnym certyfikatem na oscypki

Tylko 23 baców na około 100 produkujących oscypki posiada unijne świadectwa jakości, uprawniające do wytwarzania tych serów. Po wyroku sądu skazującego bacę, który wyrabiał oscypki bez certyfikatu unijnego, bacowie zastanawiają się, czy warto wyjść w tym roku na halę.

UE uzna oscypek - bacowie podniosą ceny o 100 proc.

mogła produkować oscypki, a Słowacja ostiepki. - Słowacy zapewniają, że nie mają nic przeciwko produkcji oscypka przez polskich górali. Rząd Słowacji obawia się, że szybka rejestracja polskiego oscypka mogłaby zablokować w przyszłości ich starania o uznanie słowackiego ostiepka za produkt regionalny

Feta z oscypkiem

ostiepki mogą zawierać nawet 80 proc. krowiego mleka. Po drugie, formą - oscypki mają wrzecionowaty kształt, a ostiepki beczułkowaty. Po trzecie, metodą produkcji - oscypki wyrabiane są w bacówkach, a ostiepki Słowacy produkują na skalę przemysłową w mleczarniach. Ostatecznie ustalono, że polski ser będzie

Polska bryndza tylko polska

wyrabiane są tradycyjnie w bacówkach, a ostiepki produkowane są w mleczarniach - tłumaczy różnice pomiędzy polskim i słowackim serem Andrzej Gąsienica-Makowski. - Dlatego wierzymy, że wkrótce Komisja Europejska przyzna nam także wyłączne prawo produkcji oscypka, a Słowacy będą sobie mogli robić swoje

Oscypek wchodzi do Europy

O ochronę górskiego wędzonego sera na europejskich rynkach Podhalanie zabiegają od trzech lat. Zastrzeżenie praw do produkcji oscypka było jednym z argumentów górali za przystąpieniem do UE. - "Z oscypkiem do Europy!" - z takim hasłem szliśmy do referendum europejskiego - wspomina Andrzej

Oscypek dostanie certyfikat UE

To oznacza, że oscypkiem będzie nazywany ser wytwarzany tylko w kilku powiatach południowej Polski, według tradycyjnej, kilkusetletniej procedury. Europejski certyfikat dokładnie określi jego kształt i wagę. Droga oscypka po unijne logo była długa i wyboista. Miał on być uznany za regionalną

Oscypek dla Polski, ostiepok dla Słowacji?

;Gazetę" Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora departamentu rynków rolnych Ministerstwa Rolnictwa. - Słowacy wyjaśnili mi, że nie mają nic przeciwko produkcji oscypka przez polskich górali. Twierdzą, że ich celem nie jest całkowite odrzucenie polskiego wniosku przez Komisję. Rząd Słowacji obawia

Słowacy oprotestowali Oscypka

zagroziłaby produkcji i sprzedaży serów słowackich pod tą samą nazwą. Słowackie władze już wcześniej rościły sobie prawa do nazwy "oscypek", ale w wyniku negocjacji z Polską w zeszłym roku postanowiły zrezygnować z roszczeń. Podobny do oscypka ser produkowany po słowackiej stronie granicy miał być

Polsko-słowackie starcie o oscypka

Tatry. Polscy górale ciągle mają nadzieję, że dostaną wyłączność na produkcję oscypka. - Mamy udokumentowaną sześciowiekową tradycję oscypków w polskiej części Karpat. Z tego, co wiem, to Słowacy nie mogą przedstawić takiego opracowania, jest więc szansa, że Komisja Europejska odrzuci ich wniosek - mówi

Bacowie boją się unijnych kontroli

proces produkcji tego owczego sera powinien podlegać kontroli. Komisja wizytująca bacówki ma składać się ze służb sanitarnych, weterynaryjnych, przedstawicieli powiatu tatrzańskiego i Związku Hodowców Owiec i Kóz. Komisja ma sprawdzać, w jakich warunkach higienicznych produkowane są owcze sery i czy

Zakopane: handel podrabianymi oscypkami

sprzedawca. - Wmawianie turystom, że serki są robione z owczego mleka, to bzdura - mówi pani Hanka, która sama sprzedaje oscypki na zakopiańskich Krupówkach. - Do ich produkcji używa się mleka od krowy. Ale większość sprzedających nie uprzedza turystów, tylko wciska im ciemnotę. To, że zimą tradycyjnych

Bryndza Podhalańska pod ochroną, oscypek jeszcze nie

więc mieli prawa do używania tej nazwy. Europejski certyfikat określa dokładnie kształt i wagę bryndzy. Na unijną rejestrację czeka wciąż oscypek. To miał być pierwszy polski produkt regionalny uznany w całej Unii, ale sytuacja skomplikowała się, bo Słowacy wiele razy rościli sobie prawo do produkcji

Prezydent podpisał ustawę, dotyczącą produktów tradycyjnych

Produktem tradycyjnym nie będzie np. oscypek, produkowany na Mazowszu. Podpisana ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych ma też na celu ujednolicenie kryteriów wpisów na listę produktów tradycyjnych. Oznacza to, że na

Świadek koronny pomógł rozbić potężne gangi narkotykowe

Świadek koronny pomógł rozbić potężne gangi narkotykowe

... oscypków. Prowadzili też warsztaty samochodowe. Ale nie obyło się bez kłopotów, bo produkcja amfetaminy wymagała wiedzy chemicznej. Nielegalne laboratoria co pewien czas - zarówno na Podhalu, jak i nad morzem - wybuchały. W jednej z eksplozji poparzony został nawet główny boss. Mimo to produkowany przez

Bój się, baco, inspektora

, starosta tatrzański. - To w większości nowe bacówki działające pierwszy sezon. Komisja sprawdzała, w jakich warunkach produkowane są oscypki i czy bacowie mają książeczki zdrowia. Na razie zastrzeżenia wzbudził stan szałasu w Leszczynach. Na początku czerwca komisja skontrolowała także siedem bacówek w

Zielone światło dla regionalnych smakołyków

, żymlok, ciulim lelowski, oscypek, żur śląski czy prażuchy. Ministerstwo Rolnictwa obiecuje, że dla osób, które zajmują się produkcją wyrobów tradycyjnych nastaną lepsze czasy. W planach jest stworzenie jednolitych rozwiązań, dzięki którym łatwiej będzie wytwarzać regionalne specjały. - Chodzi o sprzedaż

Małopolska drużyna PJN. "Na wybory będziemy gotowi"

Małopolska drużyna PJN. "Na wybory będziemy gotowi"

produkcji oscypka, choć wiadomo, że oscypek to przecież dobro wspólne wszystkich podhalańskich baców. Kiedy sprawa wyszła na jaw, Gruszkowa zaczęła pisać odezwy, że burmistrz takim postępowaniem zhańbił dobre imię górali i był przeciwko zwykłym ludziom. I w końcu Adam Bachleda-Curuś zrezygnował z

Kurki, dziczyzna i czekoladowe pierogi - polska kuchnia na prezydencję

Kurki, dziczyzna i czekoladowe pierogi - polska kuchnia na prezydencję

Inna propozycja menu - carpaccio z buraczków i oscypka z orzechami w miodzie, kotlet cielęcy z salsą grzybową, omlet z kurkami, a na deser np. czekoladowe pierożki z jagodami i miętą. Przez najbliższe pół roku na stołach nie zabraknie także polskich win, serów, pieczywa i oczywiście owoców. - Cóż

Cztery kolejne produkty tradycyjne

Wpis nobilituje produkty, uznając ich wysoką jakość i stosowanie tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej ćwierć wieku. Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych w następujący sposób uzasadniła swój wybór: - Barszcz czerwony krakowski. Żyzne gleby Małopolski w dolinie Prądnika

Makłowicz: programy kulinarne często z kuchnią niewiele mają wspólnego. Ale za to z psychodramą...

Makłowicz: programy kulinarne często z kuchnią niewiele mają wspólnego. Ale za to z psychodramą...

? Bardzo proszę: w Polsce w dalszym ciągu nie wolno samodzielnie robić destylatów, trzeba mieć koncesję. A wszystkim dużym koncesyjnym graczom nie chce im się robić destylatów owocowych, oni robią wódę. Ale w Łącku się udało - produkcja śliwowicy jest tam legalna Udało się... dlaczego? Bo się ludzie

Wolno, wolniej, wolność!

Wolno, wolniej, wolność!

Arkę Smaku - listę produktów i gatunków zagrożonych wyginięciem, które są wypierane przez masową produkcję żywności i standaryzację. Na pokładzie Arki znajdują się m.in.: kapary ze śródziemnomorskiej wyspy Panteleria, piemoncka kukurydza o ośmiu rzędach ziaren, krowa rasy piemonckiej, sycylijska

Emigrant też turysta. Niech wpadnie na bigos

, Mariacki, Żurek, Kiszony, Warkocz, Biesiada, Schabowy i Kulig. W rezerwie - Ćwikła, Oscypek, Mielony, Kasprowy, Wieliczka i Krzesany. - Oto polska reprezentacja narodowa w niezastąpionym, tradycyjnym składzie - mówi Szpakowski. - Mamy powody do dumy, pochwalmy się Polską, teraz jest na to wymarzony czas

Neapolitańska mafia trafia w mozzarellę

zostały zablokowane, a zatrute partie mleka - zniszczone. Więc produkcja teraz jest już bezpieczna. Bruksela początkowo nie była przekonana. W oficjalnym czwartkowym komunikacie ogłosiła, że dotychczasowe działania włoskich władz są niewystarczające. Widząc rosnącą panikę Włochów, w piątek starała się

Jak oni się lansują. Kampania po szczecińsku

tym czasie będę na sumie. Nitras wytyka mu, że jest "spadochroniarzem" z Małopolski. - Mogę postawić oscypki, założyć kierpce i zabrać ze sobą ciupagę, żeby tylko pan Gróbarczyk czuł się dobrze w moim towarzystwie - ironizuje. Koszt kampanii Gróbarczyka (produkcja i rozdawanie ulotek

Beskidzka Trójwieś. Tam, gdzie bryndza się wczasuje

wodę i prąd, pilnuje, by przerabiane mleko było jak najświeższe. Oscypki wyrabia w drewnianym naczyniu (nabierają charakterystycznego kształtu w formie, która ma sto lat), a wędzi nad paleniskiem w rogu szałasu. Sprzedaje też soloną bryndzę, bundz, czyli surowy owczy ser, i świetnie gaszącą pragnienie

Zdrowo zjemy, zdrowo zapłacimy

małych i średnich przedsiębiorstw. - Moi znajomi, gdy słyszeli, że biorę się do ekologii, pukali się w głowę - wspomina Tymiński. Dziś zazdroszczą, bo spółka w swej branży należy do największych w Europie - niemal 100 proc. produkcji wysyła na eksport. W tym roku Symbio sprzedał za granicą ponad 3 tys

Fondue w Karpaczu, piołunówka w Szklarskiej Porębie

dzięki dużym złożom kwarcu pierwsza w Sudetach wytwórnia szkła. Karkonoscy mistrzowie potrafili wytapiać nawet doskonale przejrzyste szkło weneckie. Huty nazywano wędrującymi - przenoszono je coraz dalej po wykorzystaniu najbliższych zasobów kwarcu i wycięciu drewna niezbędnego do produkcji. Bractwo

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów